Den sammenbragte familie
Den sammenbragte familie eller bonusfamilien – det har flere navne og associationer. Det er ikke altid at bonusfamilien føles som en bonus, hvilket er ret normalt, når vi kigger ind i statistikkerne. Cirka 300.000 lever i en sammenbragt familie, hvor den ene eller begge har et barn med fra tidligere. 89% af dem bliver skilt igen. Det må man sige er relativt højt antal, der ender med at gå hver til sit. Heldigvis er der også nogle der lykkes. Så hvad er det, der gør, at den sammenbragte familie består?
Der kommer mere og mere fokus på, hvad der kan være med til at den sammenbragte familie lykkes. Der har ikke været meget empiri at hente på det område, da kernefamilien har været den bestående. Men eftersom at 40% bliver skilt og mange forsøger sig i nye familiekonstellationer, er der efterhånden mere empiri at hente. Derudover oplever jeg også, at flere og flere sammenbragte familier søger parterapi. Rigtig mange ønsker en kærlig voksen relation til et andet menneske – og her kan en parterapeut være en hjælp.
I den sammenbragte familie er der mange behov, der skal opfyldes, mange måder vi “plejer” at gøre tingene på, en “måde” at være familie på i form af: hvordan taler vi til hinanden, hvordan sidder man ved bordet, hvad er sengetiderne osv osv. Den norm, den måde den enkelte familie har bygget familien op omkring og som er helt naturlig for forælderen og barnet/børnene. Når to voksne finder sammen, bliver den norm pludselig udfordret og stillet spørgsmålstegn ved, da den anden part har et helt andet sæt normer med sig. Og er der børn på begge sider, ja… så kan der ganges op.
Så hvordan løser man det bedst muligt?
Hvordan møder vi hinanden i det, så der er plads til alle?
Derudover er der ofte dårlig samvittighed/skyld over at have opløst en familie, det kan give en beskyttertrang ift. børnene. Forælderen er altså på overarbejde i de dage børnene er der, og den anden kan stå tilbage og føle sig ret alene.
Der er ufattelig meget på spil og mange positioner i den sammenbragte familie.
Så hvordan er det at være i bonusfamilien? Det kan være godt at få talt om, hvilke forventninger og håb og drømme du har for din bonusfamilie. Her er det godt at booke en samtale hos en parterapeut, så I kan få et trygt rum til at få talt om alt det svære og få skabt rum og plads til den kærlighed, der bragte jer sammen. Det er så rart, når den nye sammenbragte bonusfamilie, også føles som en bonus. :)
Fordele ved parterapi
- Det giver en øget forståelse for hinandens perspektiver, hvilket er afgørende for om den sammenbragte familie lykkedes med at bestå.
- Det styrker forholdet, da de lærer at tackle udfordringer ved at kommunikere på en sundere respektfuld måde.
- Det opbygger et stærkere og mere solidt fundament i forholdet.
- OG det skaber en bedre familiedynamik, hvor vi i terapien kan få etableret klare grænser og skabe en sund dynamik i familien.